Skip to main content

    Girişimci Bilgileri

    Ekip Üyeleri

    Girişim Bilgileri:

    Girişim Sloganı

    Girişiminizin amaç ve yarattığı
    değeri kısaca anlatmak istediğinizde
    kullandığınız slogan nedir? (Bkz.
    Asansör Cümle)

    Girişimin Kısa Özeti

    Girişiminizin ne tür problemlere nasıl çözüm sunduğundan kısaca bahsedin, yarattığı değeri kısaca özetleryin

    Girişimin Mevcut Durumu

    Girisiminizin fikir aşamasinda mı?
    Yoksa MVP ürüne sahip misiniz?

    İş Planı:

    Sektör Analizi

    Sektöre ve faaliyet göstereceğiniz
    endüstriye yönelik olarak iki alt
    bölüm hazırlayabilirsiniz.
    1. Pazara Genel Bakis
    Bu bölümde, pazarın boyutları ve
    karakterinden bahsedilebilir.
    Örneğin oyun yazilimi gelistirmek istiyorsaniz bu sektörün
    büyüklügünden, sektör dinamiklerinden

    2. İlgili Pazarın Büyüklüğü Pazar büyüklüğü ile kastedilen hedeflenen işin ulasabileceği maksimum büyüklüktür. Örneğin
    bütün pazarın iş modeli tarafindan ele geçirilmesi durumunda (pazarın %100'ü ele alındığında), yıllık ne kadar gelir elde edilebileceğini belirten
    değerdir. Genelde bu değer su değerlerin çarpımından oluşur:

    2.1) Sunmayi hedeflediğiniz ürün veya
    hizmetleri alabilecek maksimum
    müsteri sayısı
    2.2) Sunmayi planladiğiniz ürün ve
    hizmet için bu müşterilerin ödeyebileceği fiyat.

    Müşteri Analizi

    Müşteri Analizi için aşağıdaki iki bölümün iş planında bulunması tavsiye edilir:

    1. Hedef Müşteriler
    Bu bölümde, mevcut ve hedeflenen yeni müşteri grubu hakkında bilgi verilmesi beklenir. Müşterilerin demografik özellikleri, istatistiksel olarak toplanmış veriler ve grafikler kullanılarak; müşterilerin cinsiyeti, yaşları, gelir düzeyleri, coğrafi konumları ve eğitim seviyeleri gibi bilgiler sunulur. Bu, iş planının daha iyi anlaşılmasını ve ölçülebilir sonuçlara ulaşılmasını sağlamayı amaçlar.

    2.Müşteri İhtiyaçları
    Bu kısım, hedef müşteri kitlesinin sizin ürün veya hizmetinize neden ihtiyaç duyduğunu açıklar. Genellikle ürünün ne sıklıkla ihtiyaç duyulacağı, ürün veya hizmetin hızı, kalitesi, konumu, güvenilirliği, rahatı, fiyatı, değeri gibi parametreler incelenir ve bu parametrelerin hedef müşteri kitlesi ile nasıl buluştuğu açıklanır.

    Rekabet Analizi

    İçerisinde bulunulan sektör ve bu sektörde faaliyet gösteren diğer firmalar veya dolaylı yoldan rekabet içerisinde bulunan firmalar için rekabet koşullarının analiz edildiği bu bölümde, genel olarak 3 alt bölüm bulunması tavsiye edilir.

    1.Doğrudan Rakipler
    Doğrudan rakipler, sizin iş planınızla aynı hedef kitleye ve ürün/hizmet sunumuna sahip olan rakiplerdir. Bu kısımda, doğrudan rakiplerin kimler olduğu ve bu rakiplerin güçlü ve zayıf yönleri açıklanabilir.

    2.Dolaylı Rakipler
    Dolaylı rakipler, sizinle aynı hedef kitleye veya aynı ürünleri sunmamakla birlikte benzer ürün ve hizmet sunan veya benzer kitlelere hitap eden rakiplerdir.

    3.Rekabet Avantajı
    Hedeflenen sektör veya pazarda rekabet edilebileceği (ve dolayısıyla avantaj sağlanarak kazanılacağı) gibi konuların hem doğrudan hem de dolaylı rakipler için incelenmesi ve raporun bu kısmında yer verilmesi tavsiye edilir.

    Pazarlama Planı

    1. Ürünler ve Hizmetler
    Sunmayı planladığınız ürün veya hizmetlerle ilgili detaylı bilginin sunulduğu kısımdır.

    1.Fiyatlandırma
    Fiyat politikanızı, fiyatınızı etkileyecek unsurları ve hedeflenen fiyata göre marka yönetiminin nasıl etkileneceğini bu bölümde tartışabilirsiniz.

    2.Promosyonlar
    Yeni müşterilerin çekilmesi için hedeflenen tanıtım taktiklerine yer verilebilecek alandır. Örneğin, radyo üzerinden reklam vermek veya internet reklamlarında tıklama başına ücret belirlemek veya basın bültenleri gibi alternatifler ve bu alternatiflerin maliyetleri ve kazandırdıkları tartışılabilir.

    3.Dağıtım Planı
    Hedef kitlenizi oluşturan müşterilere ve bu müşterilere nasıl ürün veya hizmetin ulaştırılacağını açıklamaktadır. Çoğu durumda, sizin internet veya fiziksel konumunuza gelerek ürüne ulaşan müşterilere, ürünü daha hızlı ve farklı alternatifler üzerinden ulaştırmak için herhangi bir planınız var mı? Bu plana göre alternatif dağıtım kanallarınız neler olabilir? Maliyetleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    Operasyon Planı

    İş planınızın hayata geçmesi durumunda yapılacak olan operasyonları açıkladığınız bölümdür ve iki alt bölümden oluşur.

    1.Anahtar operasyon süreçleri
    Günlük fonksiyonların icra edilebilmesi için gerekli olan anahtar süreçlerdir. Bu bölümde detayları verebilirsiniz. Örneğin, müşteri hizmetleri departmanınız olacak mı? Olacaksa tam olarak nasıl bir rol oynayacak? Bu bölümü tamamlayarak, aklınızdaki organizasyonun çerçevesini büyük ölçüde çizersiniz. Bu bölüm ayrıca organizasyon planında da önemli rol oynamaktadır.

    2.Kilometre taşları
    Hedeflerinizin küçük alt hedeflere bölünmesi ve bu sayede her alt hedef sonunda değerlendirme yaparak ilerlemeyi izlemeniz mümkündür. Her hedefin ve alt hedeflerinin ölçülebilir kriterlerle verildiği kısım olarak düşünülebilir.

    Finansal Plan

    İş planının başarılı olabilmesi için gerekli olan finansal kaynaklar, nakit akışı ve maliyet hesapları gibi kritik değerleri içeren kısımdır.

    1.Gelir Modeli
    Gelirin nereden elde edileceği, basit bir şekilde anlatılmalıdır. Örneğin, ürün satışı, reklam alımı, veri satışı veya yukarıdakilerin tamamını içeren detaylar bu kısımda verilebilir. Her hizmet veya ürünün satış değeri, iskonto değeri gibi detaylara da yer verilmelidir.

    2.Finansal Model
    Finansal olarak bütün modelin detaylandırıldığı kısımdır. Gelir beklentileriniz, maliyet hesaplarınız ve önümüzdeki 5 yıl boyunca hedeflediğiniz gelir bu alanda sunulabilir.

    3.Kaynak İhtiyaçları ve Kullanımı
    Eğer işletmenizi kurmayı veya büyütmeyi hedefliyorsanız veya herhangi başka bir amaç için maddi kaynaklara ihtiyacınız varsa, tam olarak hangi amaçla ne kadar paraya ihtiyacınız olduğu ve detaylı olarak bu paranın nasıl kullanılacağını açıklayabilirsiniz.

    Close Menu

    Wow look at this!

    This is an optional, highly
    customizable off canvas area.

    About Salient

    The Castle
    Unit 345
    2500 Castle Dr
    Manhattan, NY

    T: +216 (0)40 3629 4753
    E: hello@themenectar.com